Musikkanmeldelse: Markus Matland – «Good Mourning» (2021)


Artist: Markus Matland

Album: Good mourning

Plateselskap: Tik Records

8.5/10

1 minutt og 40 sekund ut i den siste låten på Markus Matlands debutalbum svinger låten inn i et helt latterlig fett parti. Det låter veldig Bergen. Mer bergensk enn en kopp med fiskesuppe fra Søstrene Hagelin. Matland kommer riktignok fra Karmøy, men platen er spilt inn i Bergen med Matias Tellez bak de såkalte spakene. Plekterbass. Vintage synth. Perk. Trommer med ride. Luft. Groove. Gå og legg deg. Det svinger som f.

«Good mourning». Norske artister med engelske ordspill. Det er sjelden en god idé. Blødmer, som oftest. Israelvis er vel de eneste som har kommet halvveis unna med det. På en annen side kan det hende Matland ønsker å kommunisere noe sorgmuntert med albumtittelen. Jeg vet ikke. Stilistisk lefler han tidvis Sondre Lerches landskap, men på en mindre anstrengt måte. Sjekk bare «Static». Her går han Lerche en god gang. Kom igjen! Hør på dette her da. Når trompeten kommer inn. Jazzakkordene på gitaren. Her snakker vi talentfull ungkalv.

«Bernadette» med sine nylonstrenger og bossarytmer minner også om en slags Lerche, men mye mer catchy og med lavere skuldre. Pablo Tellez LYNKJAPPE basspill er next level. Han blir bare bedre og bedre for hver innspilling jeg hører ham på. Det låter som om Paul McCartney skulle vært session-musiker for Motown.
(Hvor i helsike blir det av den platen med Heatwaves?).

«Day by Day». Strait fingerspill på kassegitar, men så kommer disse Beach Boys-hornene inn og akkompagnerer Matlands vokal. Så enkelt, så smart, så kult. Skal ikke mer til. Dvs. det skal jo komponeres da. Og gjennomføres.

Om man skal våge å komme med litt kritikk blant all lovprisingen så må nesten Matlands tekster adresseres. De får ikke Nobelprisen med det første. Men det gjør ingen andres heller.

Men, toppklass fra Bergen dette her. Markus Matland passer fint inn i den snurrige, smarte bergensfloraen av artister som er innom Tellez studio. Disse som slipper ut via det stadig like spennende plateselskapet Tik Records. De danser ikke etter noens pipe. De danser etter egen pipe.

Del på: