Musikkanmeldelse: Tortusa – «Bre» (2021)

Artist: Tortusa

Album: Bre

Plateselskap: Jazzland

7/10

Her kan du kjøpe albumet i forskjellige format.

Tortusa er prosjektet til norsk-amerikanske John Derek Bishop. Han ble spellemansnominert for soloalbumet «I Know This Place» i 2016. På denne utgivelsen har Bishop fått med seg flere fremstående jazzmusikere som Eivind Aarseth, Arve Henriksen og Erland Dahlen med flere.

I følge presseskrivet er han inspirert av Geir Jenssens Bisosphere. Det høres for såvidt, men jeg føler Tortusa har sin egen greie gående her. Der hvor Biosphere kanskje kan bli litt syntetisk, er Tortusa mer organisk i uttrykket da det stort sett blir brukt samples av akustiske instrumenter her. Der kommer bidragsyterne godt med. «Lyset likevel» høres det ut som de bruker en slags elektronisk kalimba. Tortusa bygger opp et besnærende og stofflig lydbilde som funker best med øyene lukket.

Komposisjonene på «Bre» har mer heldigvis mer fremdrift enn en isbre. Det er tidssignatur her. Platens første halvdel har beats som drar og hjelper til å gi komposisjonene fremdrift. Sjangermessig er dette ambient, men altså ikke av den stillestående typen. Etterhvert blir det mer lydkollasjer som dreier sakte rundt. Det er svært behagelig å lytte til.

Tortusa utgis på Jazzland beveger oss mer over i jazz eh land enn i elektronikaens verden. Vi snakker elektronisk ambient jazz, rett og slett. Normalt sett når man lytter til jazz er jo åpne hodetelefoner å foretrekke, men i dette tilfelle må jeg nesten anbefale lukkede klokker, som kommer dypt ned, for dette er en utgivelse for de som liker bass. Man burde faktisk hatt subwoofer for å få fullt utbytte av denne innspillingen. Dette er ikke noe for nøytrale høyttalere. Her vil du ha litt farget lyd med bunn.

Del på: