Musikkanmeldelse: Wendra Hill – «Ungdomskilden» (2021)

Artist: Wendra Hill

Album: Ungdosmkilden

Plateselskap: Playdate Records

6/5/10

Er du, lik meg, glad i sjøsyke tepper av pulserende synthesizere som drives frem av akustiske trommer? Da har du kommet til det rette stedet.

Jo David Meyer Lysne ikke et ubeskrevet blad på denne blogg. For et par år siden anmeldte jeg hans esoteriske lyd-collager utgitt på Hubro. Wendra Hill er prosjektet til Meyer Lysne og svenske Joel Ring, som slapp debutplaten i 2019. Nytt for oppfølgerplate er at den bergensbaserte trommeslageren Øyvind Hegg Lunde bidrar. Han er også en gammel traver på denne blogg. Hegg Lunde er kanskje mest kjent fra finfine Building Instrument, men nå sist i Strings & Timpani.

Wendra Hills lydbilde er altså preget av obskure samples av alt fra gamle reklamesnutter til rene dokumentarfilmer om frykt for slanger. Tidvis er det ganske kakofonisk, som på det repetitive tittelkuttet som gnager seg ned i hjernebarken. Men til å være eksperimentell musikk, støy og improvisasjon er det likevel overraskende tilgjengelig.
Som for eksempel «Historien om Brian» kunne vært et parti i en låt av Sonic Youth. Hegg Lundes dype basstromme synger pent i hodetelefonene. Trommene låter jevnt over svært godt på denne innspillingen. Saftig og med mye bunn.

Det er altså ikke bare disharmoni her. Når man har hørt på skrubbende samples i noen minutter, er velbehaget stort når de gjør seg møde med «pene» stemninger. «Det vakre ved laminat» er en besnærende liten snutt. Så kort at man sitter igjen og ønsker at det varte lenger. Herlig humor. Mange av improvisasjonene her hadde fungert fint som musikalsk bakteppe til en Werner Herzog-dokumentar.
Hegg Lundes akustiske bidrag gir Wendra Hills syntetiske uttrykk et tiltrengt organisk tilsnitt. Det er en god ting i mine øre.

Del på: