Årets norske låter og album 2020

Det har vært færre utgivelser i 2020 enn det normalt sett pleier i et kalenderår. Grunnet pandemien (big surprise). Det har vært utfordrende for band å både øve og være sammen i studio iht. smittevernstiltakene. Men det ble sluppet endel plater frem til landet ble stengt ned i feb/mars. Rett før bølge to sveipet over oss, begynte det igjen å tikke inn plater i innboksen her. De få platene som har kommet ut i år har dog vært av høy kvalitet.

Årets album på Stemmegaffel.no 2020:

Harald Lassen «Human Samling» (Jazzland)

I et uforutsigbart år er det passende at en uforutsigbar utgivelse topper listen over årets album. «Human Samling» ble sluppet under Harald Lassens fulle navn i stedet for bare Lassen hvis forrige album ble utgitt under. Besetningen er mer eller mindre den samme og uttrykket er stadig like uovertruffent. Jazz med 10% indie har sjelden hørtes bedre ut enn dette. Spesielt Sander Eriksen Nordahls gitarsoloer er vel så hårstrittende kule som Nels Clines. Uansett, «Human Samling» låter så friskt og fornøyelig og har denne sorgmuntre tonen som er så vanskelig å balansere.

Her er en lenke til Harald Lassens bandcamp.

Captain Sukram «Pillowtalk & Sundowns» (Tik Records).

Det er sjelden en debutant leverer en helhetlig plate på dette nivået. Arrangement, teknisk utførelse og popteft. Markus Dvergastein, som han egentlig heter, er strengt tatt ikke en «debutant» i ordets rette forstand. Han er en skolert gitarist som har spilt profesjonelt i en rekke ulike sjangre. Han er en fyr med kontaktene i orden og har hentet inn vennetjenester i øst og vest. Resultatet er altså «Pillowtalk & Sundowns» som er spekket med gjestespor fra mange kjente musikere fra den norske indiepopscenen. Dvergastein har heller ikke spart på noe når det kommer til selve innspillingen. Det er en ordentlig studioinnspilling som låter helt krem.

Jaga Jazzist «Spiral Era» (2020 Brainfeeder) (kun anmeldelse av singelen, fikk aldri lenke til albumet i forkant av utgivelse…)

Jaga Jazzist er en av disse orkesterne som stadig klarer å gjenoppfinne seg selv. De finner stadig frem til nye innganger til eget uttrykk. Selv om de endrer line-up og instrumentering er det aldri tvil om hvem man lytter til. De har en glassklar signatur. Komposisjonene på «Spiral Era» er for kropp og sjel. Trommene er fremtredende i lydbildet og får det til å rykke i legemet. Melodilinjene gis tid til å sette seg, samtidig som det hele tiden skjer skjer en utvikling. «Spiral Era» tåler sjokkerende mange gjennomspillinger.

Her er en lenke til Jaga Jazzists bandcamp.

Her er en spilleliste over årets beste låter for 2020 ifølge stemmegaffel:

Stemmegaffel anmelder ikke utenlandsk musikk, men har likevel et øre på skinnegangen for å høre litt på hva de driver med der ute. Under er en liste over låter som har stukket seg ut i året som har gått.

Utenlandske låter:

Del på: