Musikkanmeldelse: Torg – «Vår» (2020)

Artist: Torg

EP: Vår

Plateselskap: Earthly Habit

8/10

Tiden flyr. Det er allerede gått to år siden Torg slapp finfine ”Palms, Beaches, Dreams”. Det er en plate som jeg stadig finner frem til, og som har stått seg godt. Sjangermessig var det en klassisk postrock plate med jazzede popelementer. Uttrykket er videre raffinert nå, men kanskje med mer fokus på popelementene. Torg er et svært orkester med hele åtte medlemmer. Det er følgelig mange instrumenter i sving her. Komposisjonene er dog ryddige og det låter aldri fortettet. Tidvis tenker man kanskje at det hadde passet med et vokalspor her, det funket jo svært godt på nydelige «She is me» på forrige album. Når det er sagt er det jo endel rytmisk nynning og ordløs sang/koring ala Stereolab som seg hør og bør i all ny-retro musikalske uttrykk.

Debutplaten ”Kost/Elak/Gnäll” (2015, Jazzland Recordings) var relativt løs i snippen. Mer eller mindre frijazz eller samtidsmusikk for pengene, mens nevnte oppfølger ”Palms, Beaches, Dreams” skar ut i retning postrocken. Denne EP’en fortsetter i postrocksporet. Det er svensken Johan Lindvall som skriver musikken. Låtene er tilgjengelige til tusen, men aldeles ikke enkle. Men det er selvsagt musikk for folk som er mer enn gjennomsnitlig interessert i musikk da. Alle tre låtene er smidd over samme lest. Relativt uptempo, gjennomgående kult komp i bass/tromme som kjører tvers gjennom mens de andre elementene kommer sveipende inn og ut av lydbildet. Det ligger en melankolsk sky over komposisjonene. EP’en er innspilt og mixet av Marcus Forsgren i Studio Paradiso – akkurat som sist. Samme lydbilde. Alt er likt, og jeg er hundre prosent enig i den beslutningen. Never change a winning team, som de sier. Det låt gull sist, og det låter gull nå.

Torg er sammensatt av flinke folk som til daglig holder det gående i en rekke forskjellige band og konstellasjoner som Broen, Skadedyr, Johan Lindvall Trio, Oker og Listen to Girl.

Foto: Jenny Berger Myhre

Torg er et band som virkelig fortjener å nå ut. De lager en herlig malstrøm av melodisk velbehag. Sjekk bare ett minutt ut i tittelkuttet «Vår» når de kommer opp i marsjfart. Eller når de slår over i bossa-takt på tampen av «Ström» og den skitne gitaren kommer inn. Sublimt til tusen. Steinbra greier. Står ikke tilbake for noe. Blir faktisk nesten blank i øynene av melodilinjen her. Det er så vakkert.
Torg har sin egen greie gående. På forrige plate nevnte jeg referanser som Jaga Jazzist, Tortoise og Do Make Say Think, men nå føler jeg at det egentlig ikke hører hjemme. To tomler opp altså.

Johan Lindvall (piano)
Jan Martin Gismervik (trommer)
Adrian Myhr (elbass)
Ina Sagstuen (vokal)
Christian Skår Winther (elgitar)
Magnus Skavhaug Nergaard (elbass, elektronikk)
Torstein Lavik Larsen (trompet)
Anja Lauvdal (synth)

Del på: