Musikkanmeldelse: I Like to Sleep – «I like to sleep» (2020)

Artist: I like to Sleep

Album: Daymare

Plateselskap: Rune Grammofon

7/10

Plateselskapet Rune Grammofon vet å snappe opp unge talenter. Gutta i I Like To Sleep er midt i utdanningen på jazzlinjen i Trondheim. Purunge typer. En av dem, vibrafonisten Amund Storløkken Åse, er sønn (og nå labelmate) med Ståle Storløkken, kjent fra bl.a Supersilent.

Nicolas Leitrø spiller barriton-gitar. Han bruker litt vreng og tidvis spøker Bent Sæthers traktrsound i bakgrunnen.

Øyvind Leites trommer er kyndige. Jazzlinje-flink med finfin rockegroove. Tidvis tar jeg meg i å assosiere mer i retning av band som Melvins eller Sleep, men her er da veggen av fuzzgitarer altså byttet ut med vibrafon. Sjekk bare «Playing Fire». Veldig Sleeps Holy Mountain i svingene. Kompet er seigt og i stoner-landskap, dog med noe mer lettbeinte breaks og taktskifter, som på «Cirkles» som starter ut riktig så hektisk, men slår over i et 80-talls, fransk, arty spionthriller-theme. Noe som får meg til å tenke at han har mer til felles med Mulatu Astatke og Milt Jackson enn Gary Burton, på sett og vis.

Platen er skrudd av bergenseren Jørgen Træen, som kanskje er den personen som er nevnt flest ganger på denne bloggen. Han er ekstremt produktiv og etterspurt. Det går knapt en måned uten at det dukker opp en utgivelse som han har lagt sin varme signatur på. Om han har mastret noe låter det gull – hver bidige gang. Det låter saftig. Med bunn og glassklar topp som ikke er utmattende eller skjærende. Separasjon er topp notch. Skulle ønske alle lot seg mastre av Jørgen Træen.

Platen avsluttes med en tittelkuttet som er særdeles løs i snippen. Man kan få nervøst sammenbrudd av mindre enn dette. Træen får «Daymare» tørr og fuktig ut på samme tid.

Albumet er lurt satt sammen. Den begynner ganske streit og sklir mer og mer ut jo for hver låt, og ender opp på lukket langtidspost til slutt, akkurat som vi alle gjør i livet. Dette er en ikke en plate man bør trykke «Shuffle play».

Jeg ser for meg at I Like to Sleep kommer til å varme opp for Motorpsycho (når vi får lov til å gå på konsert igjen i 2021).

Foto: Juliane Schütz
Del på: