Musikkanmeldelse: Sigurd Hole «Duggdråper» (2019)

Artist: Sigurd Hole

Låt: Duggdråper

Plateselskap: Elvesang

7/10

Kontrabass og hviskende rytmikk. Mer skal ikke til for å tilfredstille denne lytteren. Bassist Sigurd Hole er kanskje mest kjent for Eple Trio og sitt samarbeid med artister som Karl Seglem, Helge Lien, Eli Storbekken og Jon Eberson Group. Han har tidligere gitt ut to album under eget navn, soloalbumet «Elvesang» og trioalbumet «Encounters» – som har turnerer med i disse dager (se turnédatoer i bunnen av anmeldelsen).

«Duggråper» er altså Hole i fri dressur på egen kontrabass. Komposisjonen er tatt opp med en meget sensitiv mikrofon, og vi hører hvordan han puster mens han spiller. Låten er spilt inn i ett eneste opptak uten noe redigering i etterkant. Det er rytmisk og repeterende, aldeles ikke abstrakt og atonalt. Tvert i mot er det ganske så melodisk. Det er noen norske folketoner inne i improvisasjonen her et sted, men ikke påfallende mye. Han spiller mye på overtoner, ikke ulikt Jako Pastorius i popmodus, slik han ekesmpelvis spiller på Joni Mitchells nydelige plate «Hejira» fra 1976.

Merkelig nok er det stimulerende nok å lytte til i all sin avanserte enkelhet. Det er noe eget ved å lytte til kompetente musikere i fri utfoldelse på akustiske instrumenter. Det er strippet uten å låte nakent. «Duggdråper» er singelen fra et kommende album som slippes på våren 2020. Spørs dog om den klarer å kjempe seg inn på VG-lista. Den er inne på min liste i alle fall.

Foto: I.J. Biermann

Turnédatoer for Sigurd Hole Trio:

02.11 – Saalfelder Jazztage, Tyskland

03.11 – Lüneburg, Tyskland

04.11 – Magdeburg, Festung Mark, Tyskland

06.11 – Ludwigsburg Jazzklubb, Tyskland

07.11 – Gjøvik Kulturhus, Gjøvik

Del på: