Musikkanmeldselse: Kongle – Isbre (2019)

Artist: Kongle

Låt: Isbre

Plateselskap: Blanca Records

9/10

Bergensbandet Kongle er endelig svangre med sitt debutalbum. De har gitt ut finfine singler på Tik Records for noen år siden, men nå har de skiftet beite og gir ut debuten på Matias Tellez’ Blanca Records. Første smaksprøve er altså denne singelen «Isbre». Som en reell isbre låter det stort. De unge bergenserne har modnet i uttrykket og har, i mine øre, et grenseløst potensial.

De synger på klingende bergensk men låter likevel ydmykt til tross for både dialekt og frekke groove. De har en sjelden kombinasjon av å være både lavmælte og in your face-kule. Det ligger en tung beat i bunn av den luftige melodilinjen som er drevet av et Rhodes-orgel, herlige koringer og spillende basslinje. Det lukter litt jazzlinje av uttrykket (og det er jo en god ting), men det står ikke i veien for låtens umiddelbarhet. Strengt tatt høres «Isbre» ut som noe gråluggede studiemusikere kunne hostet opp mellom slagene på 1970-tallet, og ikke noe rødkinnede ungstuter som dette kunne stå bak.
Dungen er kanskje en referanse her, i mangel av noe bedre. Gleder meg mildt sagt v o l d s o m t til albumet.

Kongle bandfoto
Del på: