Musikkanmeldelse: Rymden – Reflections and Odysseys (2019)

Artist: RYMDEN

Album: Reflections and Odysseys

Plateselskap: Jazzland Recordings

6.5/10

For elleve år siden omkom Esbjörn Svensson i en tragisk drukningsulykke i den svenske skjærgården. Med det opphørte naturligvis hans fabelaktige trio E.S.T. Igjen sto kompet. Trommisen Magnus Öström og bassisten Dan Berglund. De to har naturligvis ikke sluttet og spille, de er med i en røys ulike prosjekter, men nå har altså Bugge Wesseltoft satt sammen en trio der han tar Svenssons plass mellom Berglund og Öström.

Og hvordan låter det så? På vaskeseddelen fra plateselskapet står følgende varedeklarasjon: «Musikken til den nye trioen RYMDEN er basert på tre elementer: melankolsk og atmosfærisk låtskriving, dramatisk ladede rytmer og virtuell jazz på høyeste nivå».

Hvem er jeg til å bestride dette? Det er et ubehagelig spørsmål. Dog sier denne beskrivelsen (indirekte) at det er en sprikende plate. For det er det. Tidvis naken, nordisk jazz slik vi kjenner den. Andre ganger, som på «Råk» og «The Odyssey», er det mer møkkete bule-jazz, før det sklir over i en mer elegant komposisjoner. Platen er på sett og vis stemningsmessig all over the place. Personlig synes jeg det fungerer best på kutt som «The Lugubrious Youth of Lucky Luke», «Bergen» og «Homegrown» – altså de mest bakpå komposisjonene på platen. Men de er kanskje mer safe, melodiske komposisjoner da. Potensielt kjedelige i friere ører enn mine.

Her kan man se en hel konsert med dem som ble spiilt inn på Nasjonal Jazzscene for en tid tilbake siden:

Foto: Egil Hansen
Del på: