Musikkanmeldelse: Kiss Kiss King Kong – «B/B» (2018)

Artist: Kiss Kiss King Kong

Album «B/B»

Plateselskap: Apollon Records

7/10

Som tidligere nevnt: når det kommer til rock er det få ting som er kulere enn en skikkelig god power-trio. Kiss Kiss King Kong er en knallgod power-trio. Man er ikke sterkere enn det svakeste leddet. Her er ingen svake ledd. Det Bergensbaserte bandet byr på saftig gitarbasert rock der de er rause med riffene og instrumentalpartiene. De er sonisk utforskende samtidig som de har en tydelig melodilinje i bunn av alle låtene. Eirik Utnes kule solskinnsvokal dukker opp her og der.
Kiss Kiss King Kong har holdt det gående i mange år. De er en såkalt godt bevart bergenshemmelighet. Et band for de som vet. Medlemmene har flere andre prosjekter gående utenom dette bandet, uten at man kan si at dette er «moderbandet» til de tre musikerene.  Her går det gjerne et par år mellom utgivelsene (uten at det er uvanlig). Det er en god ting for et band som dette da dette betyr et overveldende overskudd av riff som har samlet seg opp siden forrige gang. Her tværer de ikke ut en idé over fem minutter. Her er det et oppkomme av idéer. Det er referert til Motorpsycho i presseskrivet og det er en assosiasjon som på langt nær er helt fjern. De har den samme jobbende traktorbassen, det samme virtuose gitarspillet og alt sammen regissert av et voldsomt og dynamisk trommespill. Jeg tenker Motorpsycho anno «Let Them Eat Cake», altså på sitt mest livsbejaende og poppete. Sjekk bare «High And Low». Tre av låtene lander på et sted mellom fem og ti minutter. I så måte er heller ikke Kåre & The Cavemen dum referanse. I mine øre har Kiss Kiss King Kong den samme tilnærmingen 60-tallet som det britiske bandet The Bees, som på herlige «Be Gone» der den bader i hammondorgel og koringer.

Det er teknisk men samtidig bikker det aldri over i noe pretensiøst og proggete. Det er mer kjellerrock enn stadionrock. men samtidig låter det større enn et såkalt «kjellerband». Monumental kjellerrock kanskje? Det er medrivende rock for tenkende mennesker. De har denne deilige melodiøsiteten som de fleste andre band i denne sjangeren mangler. KKKK er milevis unna den der kontante Oslorocken. Det er mer IQ her enn i ballerocken fra østlandet, om man kan tillate seg å påstå det. Kiss Kiss King Kong låter som Motorpsychos lillebror som studerer anvendt bioinformatikk ved NTNU.

 

Platen er spilt inn i Hansa Tonstudios, Berlin. Et studio der blant andre David Bowie, Iggy Pop, U2 and Nick Cave and the Bad Seeds har spilt inn plater. Med det i bakhodet kan man føle på at det ligger i innspillingens patina.

Arle Hjelmeland: Harmonica on track 6. 
Lars Hammersland: Organ on tracks 2, 3, 4, 6, 7 & 8. 
Eirik Utne: Guitars, vocalsorgan
Morten Mjørlaug: Bass
Einar Olsson: Drums

Del på: