Musikkanmeldelse: Amgala Temple: «Avenue Amgala» (2018)

Artist: Amgala Temple

Låt: «Avenue Amgala»

Plateselskap: Pekula Records

7,5/10

Er det rock? Er det post-rock? Er det prog? Eller en slags post-prog? Og hva med jazz?  Musikkbibliotekarer blir nødt til å ta en runde på kammerset når denne platen skal katalogiseres.

Bak det kryptiske navnet Amgala Temple skjuler det seg tre velkjente travere i norsk musikkliv: Amund Maarud, Gard Nilssen og Lars Horntveth. Nå har de altså startet en super-trio som spiller proggete instrumentalmusikk. Lange låter med med avanserte rytmer og breaks. Svevende komposisjoner. Krevende å lytte til. Mye informasjon å fordøye mens man lytter.
«Avenue Amgala» er et klart singelvalg, den er det klart minst anstrengende av alle låtene på albumet som er like om hjørnet (2. november 2018). Låten er jo i utgangspunktet veldig postrockete i mine ører, med slike Tortoise-aktige dempede strenger, switching frem og tilbake i toneart samt stakkato rytmikk.

Gitaristen Amund Maarud er jo kanskje mest kjent for mer bluesete prosjekter, mens det han begår i denne sammenhengen er ganske langt vekke fra bluesen. Der igjen kan man hevde at bluesen et godt utgangspunkt for musikk der gitaren står i hovedsetet og der det er god plass til lange gitarsoloer. Det krever sin gitarist.
Lars Horntvedth er vel tildels hjernen bak Jaga Jazzist. Samt den feiende flotte soloskiven «Pooka» fra… 2004 (som tiden flyr). Horntvedt spiller uansett bass, lapsteel, diverse synther og alskens annet i denne konstellasjonen. Gard Nilssen (kanskje mest kjent fra Puma) spiller trommer. Lynhurtige sådan. Han deler ut jekla mye anslag i minuttet. Knekker opp parhestenes melodilinjer på en særdeles oppkuttet og kul måte.
Det låter usedvanlig massivt til å være en trio. Sjekk ut 4 min og 30 sekund ut i låten, der den går over i et annet tema. Det svinger noe inn i hampen.

Omslagskunsten må også fremheves her. Det ser ut som en krysning av Lars Fiske og Hayao Miyazaki. Veldig stimulerende å hvile blikket på mens man lytter til musikken (albumcoveret, ikke denne singelen). Korrelasjon der altså. To tomler opp.

Del på: